AKTUELNO

Zajednička vežba albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga kod Kosova Polja, koja se održava u danima obeležavanja dvadesetogodišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, je provokacija, smatraju gosti Novog jutra.

Bivši pripadnik KOS-a Ljuban Karan povuka je paralelu između 1999. godine i 2019. godine naglasivši da postoje sličnosti koje su upečatljive

Foto: TvPink Printscreen

- Agresija na Jugoslaviju bila je izmišljena, NATO-u je trebao jedan neprijatelj i jedan rat da bi ubedili svet da su oni potrebni. Obaveštajne službe su imale težak zadatak da one svojim igrama ispod žita pokažu kako žele mir, ali da se sa Srbijom ne može drugačije i onda su imale jedan zadatak - tajne službe su morale da naprave akcije podmetanja terorističkih akcija kako bi da pokazale humanitarnu katastrofu Albanaca na Kosovu - ispričao je Karan.

Danas se radi nešto slično, ocenjuje i dodaje da se stvara pogrešna i nerealna slika o tome šta se dešava na Balkanu, a posebno na Kosovu.

-Zamke i smicalice se prave kako bi Srbija pokazala kao neko sa kim ne može da se sarađuje - zaključuje on.

Dugogodišnji operativac Službe državne sigurnosti SFRJ Božidar Spasić kaže da ako pogledamo boravak tih nekih vojnih sila na našoj okupiranoj teritoriji boravak albanske vojske ima određene političke poruke i pretnje.

Foto: TvPink Printscreen

-Koliko su Srbi uplašeni toliko su i kosovski Albanci uplašeni i nisu sigurni u sebe. Vojna vežba jeste provokacija vezana za bombardovanje, ali ovo je neko morao da odobri neko iz sedišta NATO-a ne KFOR-a - kaže on i dodaje da ne treba predstaviti sve to kao neposrednu opasnost celu situaciju, koja jeste vrlo opasna, ali ne treba predstaviti to uvod kao u agresiju.

-Neće izvesti ni jedan napad dok to ne odluče neke sile, a to su u ovom slučaju SAD - kaže on.

Akademik Dragan Rađenović naglašava da se njima žuri, jer koridor koji su počeli da grade Valona, Tirana, Priština, Niš ne može biti tako brzo izgrađen, da bi NATO imao komunikaciju opštenja sa našom zemljom.

Foto: TvPink Printscreen

-Taj prolazak kroz Srbiju bez ikakve odgovornosti, to je početak postmodernističkog raspada - tačnije onda kada su se raspale Srbija i Crne Gora. Upravo kategorija postmodernizma je terorizam. Ja se bojim da će Albanija nestati jer ono što predtsavlja Srbija na Balkanu je mnogo značajnije od onoga što predstavlja Albanija  - ocenjuje on-

#Albanija

#Kosovo

#vojna vežba

'